Categorieën
Veelgestelde vragen
Je ontvangt het MedMij-label als je officieel bent goedgekeurd als MedMij-deelnemer. Met het MedMij-label voldoe je als deelnemer aan de eisen die MedMij hanteert voor veilige en betrouwbare uitwisseling van gezondheidsgegevens. De eisen staan beschreven in het MedMij Afsprakenstelsel.
Een naamswijziging kan verschillende manieren gelden. Hieronder de manieren en de bijbehorende voorwaarden.
- Je organisatienaam blijft hetzelfde, de naam van je PGO of applicatie verandert
Elke MedMij-deelnemer mag de naam van de PGO en/of de applicatie wijzigen als de nieuwe naam van de PGO en/of de applicatie onder de statutair rechtspersoon (en de eventuele daaronder vallende handelsnamen) valt én de MedMij-gekwalificeerde gegevensdiensten aanbiedt. De MedMij-deelnemer (dienstverlener in het persoonsdomein - DVP en/of dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein - DVA) toont aan dat de nieuwe naam is geregistreerd in een handelsregister onder de organisatienaam. De deelnemer stuurt een gewaarmerkt kopie van het handelsregister naar het MedMij-loket. Een medewerker van het loket controleert dit en voert de naamswijziging administratief door en raadpleegt - indien nodig - onze jurist.
- Je organisatienaam verandert, je gegevensdienst blijft hetzelfde
Een MedMij-deelnemer verkoopt de PGO en/of applicatie. Het product blijft gelijk en krijgt een andere eigenaar. De nieuwe organisatie stuurt een ondertekende verklaring dat deze organisatie alle verplichtingen uit het MedMij Afsprakenstelsel op zich neemt. Een medewerker van het loket controleert dit, voert de naamswijziging administratief door en raadpleegt - indien nodig - onze jurist.
- Je organisatienaam én je gegevensdienst veranderen
De MedMij-deelnemer draagt de PGO en/of applicatie over. Het product krijgt een andere eigenaar die een andere gegevensdienst aanbiedt dan de gegevensdienst waarvoor het MedMij-label is verkregen. Het ‘recht’ op voering van het MedMij-label zou kunnen vervallen. Inschakeling van onze jurist is noodzakelijk.
Een actueel overzicht van alle MedMij-deelnemers vind je op de MedMij-website. Deze leveranciers hebben voor één of meerdere gegevensdiensten het MedMij-label ontvangen en voldoen daarmee aan de eisen van het MedMij Afsprakenstelsel.
Deelnemers met het MedMij-label hebben een plek in de Deelnemersraad en vervullen daarin een adviserende rol. Zo kunnen zij actief bijdragen aan de ontwikkeling van MedMij.
Meer informatie over de Governance vind je hier in het MedMij Afsprakenstelsel.
Ja, zeker.
Iedere deelnemer binnen het MedMij-netwerk moet beschikken over een geldige NEN 7510-certificering, ongeacht de grootte van de organisatie of of je optreedt als DVP (dienstverlener in het persoonsdomein) of DVA (dienstverlener in het zorgdomein).
ISO-certificering is géén vervanging voor NEN 7510.
Stuur je vragen over (technische) architectuur naar het MedMij-loket via info@medmij.nl. Het loket stuurt je vraag dan door naar één van onze architecten.
Vragen over kwalificatie (kwalificatie@nictiz.nl) en acceptatie (acceptatie@medmij.nl) kun je wel rechtstreeks sturen.
Als een gebruiker via de PGO gegevens ophaalt bij een zorgverlener, ziet deze de naam van de organisatie zoals die officieel is geregistreerd in het MedMij-netwerk.
Deze naam moet duidelijk en herkenbaar zijn. Daarom gelden er vaste naamgevingsregels, zodat zorgaanbieders goed te onderscheiden zijn—ook als ze (bijna) dezelfde naam hebben als een andere organisatie.
Sommige zorgverleners kiezen er ook voor om hun officiële MedMij-naam actief te communiceren naar hun patiënten, bijvoorbeeld via hun website of in gesprekken. Zo weet een gebruiker zeker dat ze in hun PGO met de juiste organisatie te maken hebt.
Meer weten over hoe deze namen worden vastgesteld?
Lees dan dit nieuwsbericht over het correct registreren van Zorgaanbiedersnamen binnen MedMij.
Voorwaarden voor kandidaat-deelnemers om het MedMij-label te ontvangen
- Een afgerond kwalificatietraject voor een gegevensdienst
- Een afgerond acceptatietraject voor één van de use cases
- Een geldige NEN 7510-certificering, inclusief audit op het aanvullend normenkader MedMij en pentest
- Een verplichte kwaliteitstraining gevolgd hebben
Voldoe je als kandidaat-deelnemer aan alle voorwaarden? Dan ontvang je het MedMij-label en ben je MedMij-deelnemer.
Om deelnemer te worden doorloop je de volgende stappen:
- Het begint met een kennismakingsgesprek met onze leveranciersmanager. Je kunt vragen stellen en je krijgt advies of MedMij-deelnemer worden voor jou organisatie inderdaad de juiste stap is. Ook stellen we gezamenlijk vast of je een goed beeld hebt van het aanmeldtraject.
- Daarna volgt een administratieve toets. Dit betekent dat je alle benodigde formulieren digitaal invult en samen met de gevraagde documenten verstuurt aan het MedMij-loket via info@medmij.nl. Daarna ben je officieel kandidaat-deelnemer.
Lees meer over het complete aanmeldproces en de stappen hoe je MedMij-deelnemer wordt in dit factsheet.