Categorieën
Veelgestelde vragen
Voorafgaand aan de kwalificatie kunnen DVA’s (kandidaat-deelnemers) zelfstandig testen via Touchstone. Dit kan zonder betrokkenheid van een XIS. De officiële kwalificatie gebeurt altijd in combinatie met een XIS.
MedMij publiceert per release en per informatiestandaard de voorgenomen wijzigingen. Per issue leggen we vast:
- de voorgestelde oplossing,
- de classificatie (patch, mineur, majeur),
- de impact,
- en de beoogde publicatieversie.
De inbreng van deelnemers speelt hierbij een belangrijke rol.
Wanneer een release niet backwards compatibel is, communiceren we dit duidelijk richting deelnemers. Planning is dan een belangrijk onderdeel van de afstemming. In overleg met het MedMij Afsprakenstelsel stellen we per gegevensdienst een geldigheidsperiode vast.
Een leverancier kan zich opnieuw kwalificeren als uit tests op de testomgeving blijkt dat het systeem niet langer voldoet aan de kwalificatie-eisen.
Zie ook het Testbeleid van release 2.2.5 van het MedMij Afsprakenstelsel. Naast het reguliere kwalificatietraject biedt Nictiz de mogelijkheid om vrijblijvend te testen op de testomgeving. Dit helpt PGO-leveranciers en DVA’s beoordelen of een applicatie nog aan de eisen voldoet.
Een DVA kan ervoor kiezen om te testen bij wijzigingen die een hoog risico vormen voor de interoperabiliteit of de kwaliteit van gegevensuitwisseling. Blijken de tests niet succesvol, dan is het mogelijk om de gegevensdienst opnieuw te kwalificeren met een nieuwe versie of systeemcombinatie.
Wanneer testen (en mogelijk opnieuw kwalificeren)?
We adviseren DVA’s te testen in de volgende situaties:
- Er is een versie-update van het bronsysteem of een andere betrokken partij.
- De DVA zelf voert een update of wijziging door.
Twijfel je of opnieuw kwalificeren nodig is? Neem dan contact op via kwalificatie@medmij.nl.
Omdat er vaak meerdere schakels zijn tussen de bronregistratie en het uiteindelijke FHIR-bericht, vraagt MedMij om schermprints van het XIS als onderdeel van de kwalificatie. Deze prints geven inzicht in hoe gegevens zijn vastgelegd aan de bron.
Door inhoud (de data) én vorm (de manier waarop deze in het XIS worden geregistreerd) te combineren, kan MedMij een goed onderbouwde uitspraak doen over de interoperabiliteit. Zo waarborgen we dat gegevens correct, volledig en op eenduidige wijze worden uitgewisseld.
Voor sommige gegevensdiensten – de zogenoemde vertalingsgegevensdiensten – gelden uitzonderingen binnen het kwalificatieproces. Deze diensten zijn gebaseerd op een uitwisselingsrol op de AORTA-zorginfrastructuur en zijn in de MedMij Catalogus te herkennen aan een ‘a’ in de systeemrolcode.
Bij deze gegevensdiensten ligt de focus van de kwalificatie uitsluitend op de correcte implementatie van de FHIR-berichten. Tijdens de kwalificatie moeten ook de originele berichten vanuit het bronsysteem worden aangeleverd, die via een andere communicatiestandaard zijn verzonden. Nictiz beoordeelt vervolgens of de vertaling naar FHIR technisch inhoudelijk juist is en geschikt voor uitwisseling richting de DVP (Dienstverlener in het persoonsdomein - oftewel de PGO-leverancier).
Let op: deze uitzonderingsroute is alleen van toepassing als het gebruikte bronsysteem al beschikt over een geldige AORTA-kwalificatie.
Nee, voor de kwalificatie is geen verbinding nodig met een echte (live) zorgaanbieder.
Tijdens de kwalificatie kijken we naar de berichten die het systeem van de gegevensaanbieder (DVA) verstuurt en naar schermprints van het systeem waar de gegevens oorspronkelijk zijn ingevoerd (het bronsysteem).
Het is wél belangrijk dat alle gegevens die in de bijlagen (addenda) van de gegevensdienst worden genoemd, ergens beschikbaar zijn—bijvoorbeeld door ze in te voeren in een testomgeving. Zo kunnen we beoordelen of de berichten juist en volledig zijn opgebouwd.
De specificaties van de interfaces voor het opvragen van de Zorgaanbiederslijst (ZAL), Geregistreerde Namenlijst (GNL) en Whitelist (WHL) zijn opgenomen in het MedMij Afsprakenstelsel, bij de technische interfacebeschrijvingen.
Het request dat een PGO-server hiervoor verstuurt is een standaard HTTP GET-verzoek, maar MedMij stelt aanvullende eisen: het verzoek moet worden verzonden via een mutual TLS-verbinding (mTLS). Dit zorgt voor een veilige en betrouwbare communicatie tussen systemen.
Een voorbeeld van zo'n (vereenvoudigd) HTTP-request is:
GET /stelselnode/zorgaanbiederslijst?api=1.1.2 HTTP/1.1
Host: api.provesproject.nl
Connection: keep-alive
Pragma: no-cache
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml; …
Let op: omdat dit over een beveiligde mTLS-verbinding loopt en afhankelijk is van specifieke certificaten en netwerkconfiguraties, is het lastig om één generiek voorbeeld te geven.
Meer informatie over deze verzoeken vind je in de technische documentatie van het MedMij Afsprakenstelsel en bij de betreffende interfacebeschrijvingen.