Categorieën
Veelgestelde vragen
Ja, dit is juist. De Zorgaanbieder (ZA) en de door hem gekozen DVZA vormen het zorgaanbiedersdomein. De ZA kiest een of meer DVZA’s. Per gegevensdienst kan er een andere DVZA actief zijn voor de ZA. Een DVZA kan daarnaast zelf ook actief zijn voor een of meerdere ZA’s.
Ja. MedMij zorgt voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. Waarbij de patiënt de regie heeft en medische gegevens van verschillende zorgaanbieders kan verzamelen en delen in zijn PGO. De persoon en de door hem of haar gekozen DVP vormen het persoonsdomein. De DVP levert de PGO. De DVP en de DVZA zijn MedMij-deelnemers.
Alle DVP’s en DVZA’s vormen samen het MedMij-netwerk. Elke DVP moet elke DVZA kunnen bereiken en vice versa. Dit is het ‘all-to-all’-principe.
Nee, we kwalificeren de combinatie DVZA met XIS(sen).
We combineren inhoud en vorm om een uitspraak te kunnen doen over de interoperabiliteit.
Ja. Binnen het MedMij Afsprakenstelsel is de DVZA verantwoordelijk voor de uitwisseling van de gegevens van de zorgaanbieder. Hij komt in combinatie met zijn XIS(sen) kwalificeren, dus de combinatie is dan gekwalificeerd.
MedMij wil een uitspraak kunnen doen over de interoperabiliteit. We maken hierbij gebruik van MedMij-gegevensdiensten aan de kant van de Zorgaanbieders. Om goed te kwalificeren is het belangrijk hierbij te kijken naar alle mogelijke DVZA/XIS(sen)-combinaties.
Wij begrijpen dat dit inspanning van DVZA's vraagt, maar wij willen en kunnen geen concessies doen op de kwaliteit van kwalificeren. Deze moet hoog blijven, zodat de PGO-gebruiker relevante gezondheidsinformatie in zijn of haar PGO krijgt. Samen met betrokkenen bekijken we de doorontwikkeling van het kwalificatieproces, met behoud van kwaliteit van kwalificeren.
Ja. De DVZA moet dan de nieuw ontstane combinatie kwalificeren. Dat een DVZA de gegevens van XIS A succesvol kan ontsluiten, betekent nog niet dat diezelfde DVZA succesvol kan ontsluiten voor XIS B.
Ja, zij mogen nieuwe combinaties vormen. Maar ook hier geldt: elke nieuwe combinatie moet gekwalificeerd worden.
Zorgaanbieders moeten daarover in overleg met de bewuste leverancier(s). Zorgaanbieders moeten zich houden aan de geldende wet- en regelgeving. Denk hierbij aan de AVG en de nieuwe Wet cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens in de zorg.
Versionering van de XIS is uiteraard aan de XIS-leverancier. De deelnemer moet goed inschatten wat de aard van de wijzigingen is en wat de impact is op implementaties en ondersteuning van gegevensdiensten. De deelnemer kan zelftesten uitvoeren om de impact te testen.
Een zorgaanbieder heeft als doel de gegevens uit het dossier van een patiënt beschikbaar te stellen aan de desbetreffende persoon. Volgens MedMij valt dit buiten de scope van een DVZA/XIS-kwalificatie als een XIS voor de input van sommige data, zoals labuitslagen, een ander medium gebruikt. Dit moet wel aangegeven worden voorafgaand aan de kwalificatie.
Als we in de FHIR-berichten iets afwijkends tegenkomen, kan er tijdens de kwalificatie ter controle aanvullend om een schermprint worden gevraagd van de ingelezen gegevens.
Ja, deze geldt altijd. Daarom is de DVZA de regisseur binnen de zorginstelling en moet vanuit meerdere bronsystemen de gegevensset opbouwen. Dit kan een behoorlijk complexe activiteit zijn.
Alles wat je moet weten om je als DVZA (Dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein) te kwalificeren voor het MedMij-label vind je in dit factsheet.