Robert blogt: de stand van zaken bij VIPP5
Robert Pelleboer is implementatie adviseur bij Stichting MedMij. Hij is nauw betrokken bij VIPP 5, de VIPP-regeling voor medisch specialistische zorg, en geeft graag een update over de stand van zaken.
Veel leveranciers zijn al gekwalificeerd of hebben een datum voor hun kwalificatie. Daarmee zijn ze klaar om te gaan testen of bevinden ze zich in de testfase. Vorig jaar hebben we al veel kunnen leren van de zes klinieken die als eerste klaar waren, we noemen hen de versnellers. Die kennis komt nu goed van pas.
De deadline voor VIPP 5 is 30 september aanstaande. Dat houdt in dat in de maand oktober van dit jaar alle 220 ziekenhuizen en klinieken drie fases hebben afgerond:
- kwalificatie voor BgZ en PDF/A: er wordt getest met Touchstone, een testtool van Nictiz;
- acceptatie en testfase: waarbij in verschillende stappen, met testen via een test-PGO (Interoplab) naar verder testen op de MedMij zandbak wordt toegewerkt naar een steeds volwassenere uitwisseling van gegevens en
- 5% gebruik realiseren.
Testen geeft vertrouwen
Er staat behoorlijk wat druk op de ketel. Net als bij de VIPP-regeling OPEN zie je dat na de kwalificatie de fase van testen nodig is om vertrouwen te krijgen in de uitwisseling van de gegevens. Dus; zijn de gegevens zoals je die in het dossier van bijvoorbeeld een ziekenhuis ziet staan, dezelfde gegevens die de patiënt in zijn PGO te zien krijgt?
Net als bij OPEN zien we tijdens het testen bij VIPP 5 dat er geen naadloze uitwisseling is als de DVZA en de DVP allebei gekwalificeerd zijn. Dit komt doordat er verschillende systemen worden gebruikt, zaken anders geïnterpreteerd worden en er op een andere manier gewerkt wordt. Als we het gebruik van de PGO bij patiënten gaan stimuleren dan wil je wel dat dit goed is, dat ze de opgehaalde gegevens begrijpen. Anders kloppen ze met veel vragen aan bij de zorgverlener.
Groeien en aanpassen
Uitgangspunt voor deze testfase is het MedMij volwassenheidsmodel. In het volwassenheidsmodel wordt via verschillende stadia getest en beproefd, waardoor problemen en fouten in de gegevensuitwisseling stap voor stap opgelost worden.
De projectleiders die betrokken zijn bij VIPP 5 delen gelukkig regelmatig met elkaar wat zij in de testfase tegenkomen. Ik heb wekelijks overleg met het VIPP 5-programmabureau, de NVZ, Nictiz en MedMij-collega’s over de stand van zaken. Er wordt op dit moment gewerkt aan een plan van aanpak voor het implementatie- en testtraject waarbij we kijken hoe MedMij en het VIPP 5-programmabureau daarin kunnen ondersteunen.