5 maart 2024

VWS | Hoe kan je de ontwikkelingen van Mijn Gezondheidsoverzicht volgen?

Onderstaand bericht is afkomstig van het ministerie van VWS en bedoeld voor alle deelnemers die graag op de hoogte willen zijn of blijven van de ontwikkelingen van de generieke inzagefunctie, met de projectnaam Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO).

 

Beste MedMij-deelnemer,

Graag vertellen wij vanuit het ministerie van VWS hoe we verder gaan met de ontwikkeling van de generieke inzagefunctie.

Een nieuwe naam

Mijn Gezondheidsoverzicht, afgekort tot MGO, is de nieuwe naam van het project, waarin we aan de slag gaan met de realisatie van de vertrouwde authenticatiedienst en generieke inzagefunctie, zoals beschreven in het plan van aanpak.

Vertrouwen, databeschikbaarheid en regie

Met de drie doelen uit het plan van aanpak (zoals bijgevoegd), dragen we bij aan de drie fundamenten onder de Nationale Visie en Strategie voor het gezondheidsinformatiestelsel (NVS)

  1. Vertrouwen is de basis onder de vertrouwde authenticatiedienst, het eerste doel van het plan van aanpak. Hierdoor heeft een burger met één keer inloggen veilig toegang tot de PGO, alle aanbieders van gezondheidsgegevens in het MedMij-stelsel en alle generieke functies en voorzieningen die nodig zijn voor het goed functioneren van het stelsel, zoals lokalisatie, het machtigen van mantelzorgers en het uitoefenen van rechten verbonden aan het ouderlijk gezag over minderjarigen.
     
  2. Doel twee, de generieke inzagefunctie die de basis vormt onder Mijn Gezondheidsoverzicht is een belangrijke stap op weg naar non-concurrentiële (data)beschikbaarheid van een zo compleet mogelijke set van gezondheidsgegevens voor burgers en zorgverleners en de toepassingen waar zij gebruik van maken. Daarbij gebruiken we bestaande functies en voorzieningen, zoals het MedMij Afsprakenstelsel, maken we generieke keuzes en werken we toe naar landelijke opschaling.
     
  3. Regie vanuit het ministerie van VWS draagt bij aan het derde en misschien wel belangrijkste doel van dit plan: coördinatie en samenhang. Samenwerking met patiënten(vertegenwoordigers), zorgverleners, leveranciers, financiers, medewerkers van andere programma’s op het gebied van gegevensuitwisseling of betrokken bij generieke functies, gemeenschappelijke voorzieningen en een landelijk dekkend netwerk. waarborgt dat we met elkaar op de juiste koers blijven.

Naast de NVS zijn de afspraken uit het IZA en het daarop gebaseerde Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling, richtinggevend voor de ontwikkeling van Mijn Gezondheidsoverzicht.

Open werken

Het plan van aanpak is tot stand gekomen in samenwerking met een adviesgroep van bijna honderd deelnemers. Ook bij de realisatie gaan we door met ‘open werken’. Daarmee ontstaat de mogelijkheid voor betrokkenen, zoals leveranciers, andere (veld)partijen, maar ook burgers om mee te denken en te adviseren tijdens de verschillende fases van het project.

Blijf op de hoogte van de technische ontwikkelingen

Bij de afdeling iRealisatie van het ministerie van VWS zijn IT-bouwteams bezig met de technische uitvoering. Ben je of ken je iemand met technische kennis of belangstelling? De bouwteams houden je graag tussentijds op de hoogte van de ontwikkelingen via verschillende kanalen:

  1. Een open Slackkanaal. Via dit kanaal kunnen betrokken organisaties en externe geïnteresseerden aan het bouwteam (technische) vragen stellen en met elkaar in gesprek. Je wordt lid door een account te maken via https://codefor.nl/#community  en het kanaal #mgo-zmodules te zoeken.
     
  2. Een digitale nieuwsbrief. Op onregelmatige basis houden we je op de hoogte per email. Meld je hiervoor aan via mgo-zmodules@irealisatie.nl 
     
  3. Op termijn zullen code en documentatie worden gedeeld via https://github.com/minvws

Hoe gaat het verder?

Je kunt de komende periode meer informatie verwachten over de manier waarop we leveranciers willen betrekken bij de ontwikkeling van Mijn Gezondheidsoverzicht.

We kijken uit naar de samenwerking.

Hartelijke groeten van het MGO Projectteam binnen het ministerie van VWS

Plan van Aanpak Generieke inzage