13 januari 2023

Presentatie Expertgroepsessie 18-1-2023

Ten behoeve van de geplande expertgroepsessie van komende woensdag (19-1) vind je in de bijlage alvast de presentatie.

De afspraak is hiervoor al verstuurd. Heb je deze niet ontvangen en wil je graag deelnemen, dan kun je je alsnog aanmelden via info@medmij.nl

Expertgroepsessie 18 januari

2 mei 2023 staat de volgende release van het MedMij Afsprakenstelsel op de planning. Tijdens de expertsessie van 18 januari worden drie onderwerpen gepresenteerd die op de planning staan voor deze release.

Release management en Versionering van het MedMij Afsprakenstelsel

Release cycle management en versioning gaat over het uitbrengen van nieuwe versies van het afsprakenstelsel en de nummering die hieraan gegeven wordt.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Planning releases in samenspraak met de stakeholders
  • 12 release-sloten per jaar voor patches en in overleg minors, waarvan 2 voor major releases in week 18 en 44

Voor de versienummering gaan we, in lijn met gegevensdiensten van Nictiz, gebruikmaken van SemVer voor major, minor en patch nummering. Dit gaat in vanaf de volgende major release die verplicht wordt in oktober 2023.

De R&A API identifier volgt alleen het major versienummer van het afsprakenstelsel

Duiding van errors

Het voordoen van een onderbreking tijdens een poging tot het ophalen van informatie leidt tot (mogelijke) weergave van foutmeldingen aan de kant van de PGO, daarentegen zijn deze foutmeldingen onduidelijk en niet herleidbaar tot de oplossing.

Het idee is de persoon beter te voorzien van foutmeldingen die de situatie beter beschrijven met een mogelijke oplossing. Deze foutmeldingen worden zo vroeg mogelijk aan de gebruiker getoond door de partij waar ze ontstaan of herkend worden.

Langdurige toestemmingen

In de huidige vorm moet de PGO-gebruiker voor iedere uitwisseling inloggen bij de Dienstverlener aanbieder. Dit is niet gebruiksvriendelijk en kan anders. Door de gebruiker toestemming te laten geven voor langere duur, kunnen PGO en Dienstverlener aanbieder gegevens uitwisseling zonder dat de PGO-gebruiker hiervoor opnieuw moet geauthenticeerd moet worden.

Tijdens de expertgroepsessie wordt besproken welke juridische kenmerken, uitganspunten en risico’s worden gezien en hoe het proces ingericht wordt. Daarnaast zal uitgelegd worden welke impact langdurige toestemmingen heeft op de bestaande functies en wat de vervolgstappen zijn om dit onderwerp in de volgende major release van het afsprakenstelsel te krijgen.