10 oktober 2024

Denk mee met Nictiz en VWS in Tactische tafels over EHDS

Samen met het ministerie van VWS organiseert Nictiz een digitale bijeenkomst over de EHDS (European Health Data Space) inclusief primair en secundair gebruik van data. De EU werkt via Europese werkgroepen en projecten aan de verdere uitwerking en vormgeving van de door de EU geprioriteerde vijf domeinen (zie de opsomming hieronder). Dit met als doel de toekomstig wettelijk verplichte implementatie in zorginformatiesystemen. De eerste deadline hiervoor is eind 2028.

  • Patient Summary
  • ePrescription/eDispensation
  • Medical Test Results (inclusief laboratorium- en andere diagnostische resultaten en bijbehorende rapportages)
  • Medical Imaging Studies and Related Imaging Reports
  • Discharge report

Daarnaast zijn de werkgroepen voor secundair gebruik van data bezig met de uitwerking van de technische specificaties en richtlijnen.

Samenwerking met Nictiz voor Nederlandse aansluiting 

Nictiz zoekt samenwerking met de partijen in het Nederlandse Zorg-ICT-veld om de Europese uitwerkingen - zoals de implementation guides voor EHR-systemen - zo goed mogelijk te laten aansluiten op de Nederlandse zorgcontext. Tijdens deze sessie word je geïnformeerd over de EHDS, de relevante domeinen, en wordt besproken hoe je kunt bijdragen aan de consultatierondes van de EU die zullen volgen.

De digitale bijeenkomsten vinden plaats op woensdag 30 en donderdag 31 oktober. Beide dagen volgen hetzelfde programma bestaande uit één plenaire sessie en break-outsessies. Een belangrijk onderwerp tijdens deze break-outsessies zijn de tijdslijnen per domein. De break-outsessies vinden gelijktijdig plaats. Mocht je meerdere sessies willen bijwonen, vul dan het aanmeldformulier in voor beide dagen.

Klik hiernaast  voor het aanmeldformulier: Aanmeldformulier Tactische tafel EHDS (office.com)