6 juni 2023

Wat is PROVES en wat kun je ermee als leverancier?

Algemeen
PROVES
Abonnementen beheren
Victor Teunissen

Door Victor Teunissen, projectleider bij PROVES

PROVES, de naam zegt het al. We beproeven de stappen om tot een succesvolle landelijke introductie van gegevensuitwisseling in de zorg te komen. We bewijzen hoe dit mogelijk is. Het PROVES-team begeleidt het hele proces van PoC´s (Proof of Concepts), hackathons (opgeschaalde PoC) en pilots tot en met GLG´s (gecontroleerde livegangen) en breedschalige implementatie. Maar wat heb je daar als leverancier precies aan?

PROVES verbindt diverse stakeholders en expertises. Als leverancier maak je dan dus deel uit van een ketenbreed kennisnetwerk. Ook begeleiden we de (technische) beproevingen en implementatietrajecten. Onze ervaring verbetert en versnelt processen aanzienlijk. Bovendien voorkomen we desinvesteringen door een onafhankelijke evaluatie en verbetervoorstellen voor doorontwikkeling.”

Met PROVES leer je van ervaringen uit de hele keten

“Voor alle fases in het proces geldt; wat leren we hiervan? Waar lopen we tegenaan? Wat zijn de ervaringen van de technisch betrokkenen, patiënten en zorgverleners? We werken al sinds 2017 met deze bewezen aanpak. Projecten en programma’s waarmee we ervaring hebben opgedaan zijn onder andere MedMij, Twiin, Mitz, Zorg-AB, Koppeltaal en OPEN.

Ik hoor regelmatig dat marktpartijen liever een eigen sprint opzetten op een moment dat het beter schikt in hun planning. Dat argument begrijp ik. Maar laat me de vele voordelen van meedoen eens aanstippen:

  • Doe je mee, dan kun je testen in de héle keten. Doe je niet mee, dan kom je altijd als een zelfstandige partij bij Nictiz of VZVZ om iets te valideren. Je test tegen Touchstone of een andere omgeving om te beproeven.
  • Doe je mee, dan loop je mee met de nieuwste ontwikkelingen.
  • Doe je mee, dan krijg je begeleiding vanuit MedMij, Nictiz of VZVZ om te kijken of nieuwe functionaliteiten ook echt werken. In plaats van zelfstandig documentatie doorlezen, heb je contact met de hele keten en alle kennishouders.
  • Doe je mee, dan krijg je concrete feedback. Je hoort of je het goed doet en hoe het beter kan.
  • Werken met collega-leveranciers levert mooie kansen op voor innovatie en nieuwe samenwerkingen.
  • Je krijgt een hoop organisatorische tijd terug doordat PROVES deze last van je overneemt.

Wat mij betreft wegen deze voordelen zwaarder dan het bepalen van een tijdstip. Maar daarover ga ik graag in gesprek.”