4 november 2020

‘Verbind.MedMij’ stimuleert gegevensuitwisseling tussen zorgverlener en patiënt 

Algemeen
Deelnemers
Kandidaat-deelnemers
Abonnementen beheren

Hoe nodig je als zorgverlener je patiënt uit om - tijdens of direct na een consult of contact - op een toegankelijke en gemakkelijke manier gegevens op te halen in zijn PGO? MedMij bedacht hiervoor Verbind.MedMij, een concept om gegevensuitwisseling te stimuleren in het contact tussen zorgverlener en patiënt. De techniek werd onlangs succesvol beproefd in een Proof of Concept (PoC). Nu is het tijd voor de volgende stap.

Succesvolle Poc

Eind augustus deed MedMij een oproep aan DVP’s om deel te nemen in deze Proof of Concept. Na deze uitvraag bleek één DVP hiertoe bereid én geschikt: Zodos. In de afgelopen twee maanden is door alle betrokkenen hard gewerkt aan deze ontwikkeling. Met resultaat! In de PoC is met succes een opstelling beproefd waarbij de patiënt na het scannen van een QR-code zijn eigen PGO kan kiezen op een webpagina. Doordat in de QR-code een link met onherkenbaar pseudoniem van de Zorgaanbiedernaam is opgenomen, kan de patiënt na inloggen in de PGO direct overgaan tot het verzamelen van gegevens bij de juiste zorgaanbieder. 

Wil je zien hoe de PoC er in de praktijk uitziet? Bekijk dan dit filmpje.

Gemakkelijke manier om bekend te raken met verzamelen gegevens in PGO

De QR-code of link kan door de zorgaanbieder worden aangeboden via verschillende kanalen, zoals website, poster of receptpapier. Hiermee wordt de zorgaanbieder (inclusief medewerkers) gefaciliteerd bij het stimuleren van gegevensuitwisseling. Voor de patiënt biedt dit concept een gemakkelijke manier om bekend te raken met het verzamelen van gegevens in een PGO. Het totaalconcept noemen we ‘Verbind.MedMij’: zorgaanbieders nodigen hiermee patiënten op simpele wijze uit om met hen te verbinden in de MedMij-PGO van de patiënt. 

Pilot bij een zorgaanbieder

Met het afronden van deze PoC zijn de essentiële voorbereidingen getroffen voor een pilot bij een zorgaanbieder. Deze pilot die medio/eind april 2021 zal starten, zal ons belangrijke lessen leren over de gebruiksvriendelijkheid voor patiënten, de toepasbaarheid voor zorgaanbieders en de benodigde voorzieningen voor verdere opschaling. In deze pilot wil MedMij graag patiënten de mogelijkheid bieden om te kiezen uit een breder aanbod van PGO’s om het Verbind.MedMij-concept in te beproeven.