29 april 2021

Publicatie eindrapportage PROVES-MedMij: Sturen Beelden en Documenten (PDF/A)

Op 24 maart jl. leverde PROVES-MedMij de eindrapportage op van de Proof of Concept (PoC) ‘Sturen Beelden en Documenten (PDF/A)’ aan Stichting MedMij en Nictiz. In deze eindrapportage staan bevindingen en aanbevelingen uit de technische beproeving van de gegevensdiensten ‘delen van beelden en documenten vanuit een PGO naar een zorgaanbieder’ (via XDS-infrastructuur). 

De eindrapportage kun je hier downloaden. 

Gedurende 2020 bouwden ICT-leveranciers de gegevensdienst technisch in. Een en ander werd afgesloten met een geslaagde eindtest om informatie vanuit de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te delen met een zorgaanbieder via een Dienstverlener in het zorgaanbiedersdomein (DVZA).

Aan de PoC deden de mee: Ivido (als Dienstverlener in het persoonsdomein - DVP), Enovation (Als Dienstverlener in het zorgaanbeidersdomein - DVZA) en HinQ (bronsysteem; Zorgnetwerk Omgeving; ZNO). 

Bevindingen

Het sturen van een beeld en document werd succesvol beproefd. Desondanks zijn er (op detailniveau) bevindingen ter verbetering van het MedMij Afsprakenstelsel en de gegevensdiensten. Deze bevindingen worden in de eindrapportage gecategoriseerd als noodzakelijk, ter suggestie of ter overweging en zijn besproken met Stichting MedMij en Nictiz. 

Een belangrijke bevinding is bijvoorbeeld dat een beeld of document wel aangeleverd wordt aan een zorginstelling (als zorgaanbieder zijnde) maar nog niet aan de juiste zorgverlener of afdeling binnen deze instelling. In een PGO kiest de patiënt namelijk de zorgaanbieder en niet een specifieke zorgverlener of afdeling. 

Beide informatiestandaarden richten zich met name op het technisch overbrengen van een document of beeld van patiënt naar zorgaanbieder. Hierbij is de bevinding dat het meegeven van context aan de documenten of beelden gewenst, maar nu niet mogelijk is. Enkele voorbeelden waarbij het wenselijk is om context mee te geven aan een document of beeld zijn bijvoorbeeld het kunnen aangeven of er sprake is van een behandelrelatie, het reageren op berichten als patiënt of zorgverlener zijnde en het kunnen aangeven wat het doel van het document of beeld is.

Daarnaast bestaat op dit moment voor het delen van beelden een limiet van drie beelden en 20 Mb per beeld per keer vanuit de PGO. Tijdens de PoC is ook onderzocht welke limiet gesteld kan worden aan documenten. Om een goede performance te kunnen waarborgen, wordt aanbevolen de limiet van documenten gelijk te trekken met die van beelden (dus maximaal drie documenten en 20 Mb per document). 

Geslaagde technische beproeving

Stichting MedMij, Nictiz en PROVES (VZVZ) kijken terug op een geslaagde technische beproeving en een prettige samenwerking met de leveranciers. De PoC leverde veel waardevolle inzichten op. Op basis hiervan kunnen we het afsprakenstelsel en de gegevensdiensten verder doorontwikkelen.