Publicatie eindrapportage Proof of Concept in het kader van OPEN
Op 19 oktober is de eindrapportage van de Proof of Concept (PoC) in het kader van de VIPP-regeling OPEN gepubliceerd. In deze eindrapportage van PROVES-MedMij staan alle bevindingen die zijn opgedaan tijdens de technische beproeving van de gegevensdiensten Huisartsgegevens, Allergie-Intolerantie en Labuitwisseling.
Bekijk hier de eindrapportage.
Eind juli 2019 vond de officiële kick-off van de PoC plaats met alle betrokken partijen. Gedurende het jaar hebben de leveranciers de gegevensdiensten technisch ingebouwd, waarbij is afgesloten met een eindtest om alle informatie vanuit een huisartsinformatiesysteem (HIS) richting een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te ontsluiten.
De PoC bestond uit drie routes waarin verschillende leveranciers deelnamen. In twee routes werden direct HIS-en bevraagd vanuit een PGO. De PGO’s die deelnamen in deze routes waren Drimpy, Healpt en Ivido. In deze routes werd de rol van DVZA werd vervuld door DXC Technology (met hun eigen bronsysteem MicroHIS) en HINQ (met bronsysteem Medicom van PharmaPartners). In de derde route zijn de gezondheidsgegevens ontsloten via het LSP. Daarbij vervulden CarePoint en Medxpert de rol van PGO, LSP+ de rol van DVZA en TransHIS (van leverancier Orfeus) de rol van bronsysteem.
Bevindingen en aanbevelingen
In de eindrapportage zijn diverse bevindingen en aanbevelingen opgenomen met als doel het verbeteren van de gegevensdiensten. Deze bevindingen zijn ondergebracht in de categorieën noodzakelijk, ter verbetering en ter overweging.
Uit de beproeving komt naar voren dat berichten van labuitslagen niet altijd gestandaardiseerde eenheden bevatten en daarmee lastig naar UCUM (Unified Code for Units of Measure) te vertalen zijn. Ook is opgemerkt dat documentatie omtrent technische implementatie en kwalificatie niet altijd duidelijk is, omdat bijvoorbeeld uitgebreide voorbeelden ontbreken.
Vanuit PGO’s is aangegeven dat het voor patiënten belangrijk is om duidelijk te zien welke gezondheidsgegevens worden verzameld met een gegevensdienst zoals Huisartsgegevens. Daarnaast werd opgemerkt dat de PGO’s zelf de meerwaarde moeten creëren voor patiënten bij bijvoorbeeld het verzamelen van Huisartsgegevens. Het meer betrekken van de zorgverlener biedt mogelijk extra meerwaarde van een PGO.
Alle bevindingen en aanbevelingen zijn besproken met, en overgedragen aan, Stichting MedMij en Nictiz. PROVES-MedMij kijkt terug op een mooie samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder de leveranciers, Stichting MedMij, Nictiz en VZVZ.