6 januari 2021

Publicatie eindrapportage Proof of Concept Basisgegevens Langdurige Zorg 

Algemeen
Uitwisseling
Abonnementen beheren

Op 21 december 2020 is de eindrapportage van de Proof of Concept (PoC) Basisgegevens Langdurige Zorg (BgLZ) versie 1.0 opgeleverd aan Stichting MedMij. In deze eindrapportage van PROVES-MedMij staan bevindingen en aanbevelingen die zijn opgedaan tijdens de technische beproeving verzamelen BgLZ.  

In december 2019 vond de kick-off van de PoC plaats. Gedurende 2020 bouwden leveranciers de gegevensdienst technisch in, waarbij is afgesloten met een geslaagde eindtest om informatie vanuit de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) te verzamelen op basis van de BgLZ. 

Omdat bij aanvang van de PoC het deelnemende bronsysteem, achter de dienstverlener zorgaanbieder (DVZA), nog niet alle onderdelen van de BgLZ had ingebouwd als zib, is in de PoC een beperkte set zibs verzameld in de PGO: Patiënt, Contactpersoon, Allergie-intolerantie en Probleem. 

Daarnaast hebben de betrokken partijen theoretisch gekeken naar Gerelateerd persoon (als onderdeel van de zib Contactpersoon), Zorgverlener en Laboratoriumuitslag voor mogelijke knelpunten. 

Deelnemende leveranciers 

De PoC bestond uit één route waarin verschillende leveranciers deelnamen. MEDrecord en MijnPGO vervulden de rol van dienstverlener persoon (DVP), DXC Technology de rol van dienstverlener zorgaanbieder (DVZA) en GeriMedica de rol van bronsysteem. 

Bevindingen 

Diverse bevindingen zijn aangeduid als noodzakelijk en besproken met Stichting MedMij en Nictiz. Gezien de beperkte selectie van zibs en betrokken partijen, is het belangrijk te toetsen of de opgedane bevindingen ook door andere partijen erkend worden. Eén van de bevindingen is bijvoorbeeld dat het ontsluiten van de volledige gegevensdienst uitdagend kan zijn voor zorgaanbieders.

PROVES adviseert om te monitoren of de recente aanpassingen aan het kwalificatieproces hier afdoende rekening mee houden. Ook wordt er in de sector langdurige zorg nog gewerkt met vrije tekstvelden in plaats van gecodeerde velden (gestructureerde registratie), waardoor niet alle data goed via een zib meegegeven kan worden. 

Bovendien maken paramedische en niet-medische beroepen momenteel geen onderdeel uit van de zibs Zorgverlener en Probleem, wat mogelijk wel gewenst is binnen de sector Langdurige Zorg. 

Voorafgaand aan publicatie zijn de bevindingen besproken met Actiz, ICTU en VWS.   

PROVES, Stichting MedMij en Nictiz kijken terug op een geslaagde technische beproeving, een prettige samenwerking met leveranciers en waardevolle inzichten waarop verder gebouwd kan worden.