24 mei 2023

Onderzoek: opnieuw meer werknemers in zorg en welzijn

Algemeen
Onderzoek
Abonnementen beheren

Het aantal werknemers in de zorg en welzijn nam in 2022 voor het zesde jaar op rij toe. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS uit het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Er gingen 175.000 nieuwe mensen aan de slag, het hoogste aantal sinds eind 2010. Het aantal zorg-en-welzijnwerknemers stijgt doordat de instroom van werknemers blijft groeien, vooral vanuit de zorg-en-welzijnopleidingen.

De uitstroom van werknemers uit de sector zorg en welzijn is sinds 2016 lager dan de instroom. Wel zijn er in verhouding veel openstaande vacatures. Ook na coronajaren 2020 en 2021 is er een krapte op de arbeidsmarkt van zorg en welzijn.

Lees hier het volledige bericht op CBS.nl.

Vraag naar nieuwe mensen zal toenemen

Volgens een eerder gepubliceerd bericht op rtlnieuws.nl zal de komende tien jaar de vraag naar nieuwe mensen alleen maar toenemen. Dat blijkt uit de nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Eind dit jaar is er in onder meer de ziekenhuis-, verpleeghuis-, jeugd- en gehandicaptenzorg een tekort van zo'n 56.000 mensen. Vooral vanaf 2026 neemt dat aantal sterk toe.

Beleid helpt niet genoeg

In 2032 dreigt het tekort op te lopen tot meer dan 155.000 werknemers, als er niks wordt gedaan. Voor zover de kabinetsmaatregelen doorgerekend kunnen worden, lijken die wel wat te helpen, maar dan nog is er een tekort van zo'n 137.000 werknemers.

Lees hier het volledige bericht op rtlnieuws.nl