16 februari 2022

Onderzoek: Nederland koploper in online gezondheidsactiviteiten

80% van de Nederlandse bevolking was in de eerste helft van vorig jaar online actief met zaken die te maken hebben met de gezondheid of de gezondheidszorg. Dit blijkt uit het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS.

43% van de bevolking van 12 jaar of ouder maakte een online een afspraak met een huisarts of medisch specialist; een jaar eerder was dat nog 31%. Binnen de Europese Unie loopt Nederland samen met Finland voorop in het gebruik van internet bij het zoeken naar informatie over gezondheid.

Een derde gaf aan medische gegevens van henzelf of gezinsleden online te hebben bekeken. Een jaar eerder was dat nog 18%. Ook heeft een derde online diensten van de huisarts of het gezondheidscentrum gebruikt. 6% gaf aan vorig jaar gezondheids- of sportapps te hebben gekocht.

Online gezondheidsactiviteiten

Sterke toename online zoeken gezondheidsinformatie bij 75-plussers

83% in de leeftijd van 25 tot 45 jaar zocht online naar informatie over gezondheid. Vorig jaar zocht bijna de helft van de 75-plussers online naar gezondheidsinformatie, een jaar eerder was dat 39%.

Hoogopgeleiden maken vaker gebruik van online diensten voor gezondheid

Het aandeel hoogopgeleide Nederlanders dat informatie over gezondheid zocht (85%) is groter dan het aandeel middelbaaropgeleiden (78%) en laagopgeleiden (59%). Het percentage hoogopgeleiden dat via internet een afspraak maakte met de huisarts of een medisch specialist (50%) is groter dan het percentage middelbaaropgeleiden (45%) en laagopgeleiden (34%).

Het onderzoek ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen’ van het CBS wordt jaarlijks van april tot juli gehouden. In 2021 deden ongeveer 6 duizend mensen mee.