16 januari 2023

Kwaliteitsverbetering gegevensuitwisseling doel van tweede VIPPtathon

Na een succesvolle eerste VIPPtathon in 2022, organiseren VIPP 5 en Stichting MedMij op vrijdag 20 januari het vervolg. Samen met VZVZ, Nictiz, 10+ PGO-leveranciers en meer dan 25 zorginstellingen gaan we een dag lang testen om weer eventuele fouten en verbeterpunten te verzamelen.

Deze VIPPtathon is een vervolg op de VIPPtathon van 21 oktober 2022. Toen verzamelden we ongeveer 180 issues. De afgelopen weken werkten de leveranciers aan het oplossen van deze issues. Daarnaast leverde de VIPPtathon ook veel vragen op over de BgZ-gegevensdienst. Nictiz maakte op basis hiervan een aantal verbetervoorstellen voor de BgZ, die de komende tijd samen met leveranciers en het zorgveld verder worden uitgewerkt. Doel is de verbeteringen op te nemen in een volgende release van de gegevensdienst.

Organisatie

Organisatorisch verbeterden we ook het een en ander. Zo zette VIPP 5 onder meer een eventwebsite op, waarmee alle benodigde informatie breed beschikbaar is maken en we een overzicht van alle deelnemers hebben. Daarnaast zorgen we komende VIPPtathon voor meerdere beeldschermen per tafel, zodat deelnemers makkelijk met elkaar mee kunnen kijken.

Tafelvoorzitters

Alle tafels krijgen deze VIPPtathon een tafelvoorzitter, die toezien op een juiste vastlegging van de gevonden issues. Dit is erg belangrijk voor de opvolging na afloop van de VIPPtathon. De tafelvoorzitters kunnen ook gebruikmaken van de VIPP 5-testtool (Interoplab). Zo kan bij een gevonden issue direct het FHIR-bericht worden opgevraagd en toegevoegd. Dit verbetert de kwaliteit van de logging en zorgt ervoor dat we al tijdens de VIPPtathon de oorzaak van een probleem kunnen onderzoeken.

Kwaliteitsverbetering

We gaan volgende week zien of de VIPPtathon van oktober vorig jaar inderdaad tot een verbetering van de kwaliteit van uitwisseling heeft geleid. Als dat zo is, zullen er minder issues zijn. De problemen die we nog tegenkomen, dragen bij aan verdere verbetering van de gegevensuitwisseling en daarmee ook de ervaring voor PGO-gebruikers. Zo werken we gezamenlijk aan succesvol en meer PGO-gebruik in bij VIPP 5 aangesloten zorginstellingen.