30 augustus 2021

Kick-off VIPP GGZ Implementatietraject

Algemeen
Uitwisseling
Abonnementen beheren

MedMij deed de afgelopen periode positieve ervaringen op binnen het OPEN-programma met zowel testdagen op de MedMij Zandbak als met praktijktesten in de productieomgeving. Dit draagt bij aan de stimulering van grootschalige implementatie en opschaling van gegevensuitwisseling via MedMij als onderdeel van versnellingsprogramma’s (VIPP’s).

De opleverdatum van 1 november aanstaande voor VIPP GGZ komt snel dichterbij. VIPP GGZ biedt samen met MedMij en PROVES ondersteuning aan MedMij-deelnemers. Deels gebeurt dit al in gecontroleerde livegangen (GLG's). Het aantal aanmeldingen hiervoor vanuit de deelnemers is echter beperkt. Hiermee blijft een groot deel van de mogelijke issues onbekend én worden niet alle beschikbare DVZA/PGO-combinaties (inclusief achterliggende bronsystemen) beproefd. 

Daarom werd op 30 augustus tijdens de leveranciersbijeenkomst van VIPP GGZ het startsein gegeven voor een volgend implementatietraject waarmee grootschalige implementatie en opschaling van gegevensuitwisseling met PGO's binnen de GGZ binnen bereik komt. De gezamenlijke aanpak van dit implementatietraject komt de kwaliteit van de gegevensuitwisseling ten goede en zorgt voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling conform MedMij. Ook kunnen op deze manier negatieve gebruikerservaringen worden voorkomen. 

Voor dit project zijn uitsluitend onderstaande gegevensdiensten in scope

  • Gegevensdienst 50. Verzamelen Basisgegevens GGZ 2.0 (MM-2.0-GGB-FHIR)
  • Gegevensdienst 31. Verzamelen Medicatiegegevens 9.0 (MP-9.0.7-MGR-FHIR) (2 zibs)
  • Alle PGO's en DVZA's gekwalificeerd voor Basisgegevens GGZ 1.1 en 2.0
  • PGO's en DVZA's gekwalificeerd voor Medicatiegegevens en/of Medicatieoverzichten

Projectfases

Dit project bestaat uit vijf fases. 

  • Fase 1 voorbereiding ​
  • Fase 2 Pre-productie testen ​
  • Fase 3 Praktijktesten ​
  • Fase 4 Livegang/ inbeheername ​
  • Fase 5 Doorontwikkeling ​

Ondersteuning en facilitering door MedMij

MedMij heeft de permanente testomgeving, de MedMij Zandbak, beschikbaar voor pre-productietesten en biedt begeleiding naar productie met praktijktesten om uiterlijk 1 november aanstaande aan de VIPP GGZ-verplichtingen te kunnen voldoen. Dit implementatietraject is efficiënter dan een GLG en eigen testwerk met één combinatie. Daarnaast zijn de kennishouders van MedMij, VZVZ, Nictiz en VIPP GGZ tijdens de testdagen beschikbaar en kunnen direct acties ondernemen of binnen de respectievelijke organisaties uitzetten. Uiteraard brengen wij ook de best practices uit het OPEN-traject mee, evenals een gevalideerd testdossier.

Versnelde kwalificatie

Heb je je kwalificatie voor de BgGGZ 2020 (gegevensdienst 50) nog niet afgerond? Dan bieden we nu de mogelijkheid voor versnelde kwalificatie. Hiervoor kun je je aanmelden via kwalificatie@medmij.nl.

Wie kan meedoen?

MedMij-deelnemers met kwalificatie voor één van de gegevensdiensten en/of MedMij-label kunnen deelnemen. De exacte vereisten vind je in de presentatie van de kick-off (op slide 5. Hoe doe je mee? voor DVZA's, slide 6. voor DVP's). We starten op korte termijn met partijen die mee willen doen. Dit kun je tot vrijdag 17 september aanstaande aan ons laten weten. Stuur hiervoor een mail naar projectleider Erik van Klinken via erik.van.klinken@vzvz.nl

Aansluiten op de Zandbak

Ben je nog niet aangesloten op de MedMij Zandbak? Stuur dan een mail naar acceptatie@medmij.nl. In dit factsheet vind je alle informatie over de Zandbak. 

Agenda Leverancierstafel 8 september

Het implementatietraject staat ook op de agenda van de Leverancierstafel van woensdag 8 september. Dan beantwoorden we graag je eventuele vragen.