12 september 2023

Gideon Kreytz | Uw Zorg Online: “Ziekenhuisgegevens zijn nu beschikbaar zonder jaren lobby-werk!”

Algemeen
MedMij-deelnemer aan het woord
Abonnementen beheren
Gideon Kreytz - Uw Zorg Online

MedMij opent deuren voor Uw Zorg Online.

Gideon Kreytz is oprichter van Uw Zorg Online, voorheen Pharmeon. Al sinds de internethype in 2000 ontwikkelt het bedrijf digitale toepassingen om de zorg toegankelijker, bereikbaarder en efficiënter maken. Uw Zorg Online heeft als persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) 2,5 miljoen gebruikers én het MedMij-label. Zelfs voor een bedrijf dat zich al zo lang bezighoudt met databeschikbaarheid is MedMij van meerwaarde. “We zagen algauw dat MedMij de zorg echt vooruit kan helpen.”

 

“Met Uw Zorg Online hadden wij al heel lang een online omgeving die voldeed aan de kenmerken van een persoonlijke gezondheidsomgeving. Ook zónder de samenwerking met MedMij. Eén van onze succesfactoren was dat wij al goede koppelingen hadden met achterliggende zorginformatiesystemen, zoals die van de huisarts en apotheek. Via de Uw Zorg Online portalen en app kon de consument zelf al alle zorg online regelen.”

Meerwaarde voor de zorg

Bij de start van MedMij leek het erop dat de overheid een concurrerend systeem wilde introduceren. “Met onze ervaring wisten wij hoe moeizaam die hele uitwisseling van zorggegevens vaak verloopt. Soms kwamen wij gewoon niet binnen bij een EPD-leverancier. Zelfs als de zorgverlener gebruik wilde maken van onze dienstverlening, kon het eigen patiëntdossier niet beschikbaar worden gesteld aan die patiënt. Simpelweg omdat de systeemleverancier niet mee wilde werken. MedMij is de uitwerking van een wettelijk kader waarbinnen zorgverleners data veilig kunnen ontsluiten en systeemleveranciers dat moeten faciliteren. We zagen dat dit de zorg echt kan helpen.”

Versoepelde overdracht

“Het MedMij-label zorgt dat zorgconsumenten via ons veilig toegang hebben tot hun medische gegevens bij andere zorgaanbieders. Hierdoor kun je als consument zelf actief meehelpen bij een goede informatieoverdracht rondom je zorgdossier. Een voorbeeld: doordat je via het MedMij-stelsel je ziekenhuisgegevens kunt ophalen en doorgeven, kun je zelf die informatie via Uw Zorg Online delen met een andere behandelend zorgverlener. Vroeger was dat niet altijd mogelijk.”

Doel-middel-verwarring

De gegevensuitwisseling werd bemoeilijkt door de vraag wie eigenaar van alle gegevens is. Voorheen bleven systeemleveranciers vaak ‘op de haverkist zitten’, zij hadden een hele sterke positie. Het MedMij-label helpt dat te doorbreken. Toch ziet Gideon nog steeds een uitdaging: “Het doel van MedMij en dit hele stelsel is databeschikbaarheid. PGO’s zijn een middel om de data ook daadwerkelijk in te zien en te gebruiken. Er ligt nu echter veel focus op de levensvatbaarheid en het succes van de PGO’s.” Het lijkt erop dat daarin een denkfout wordt gemaakt, vindt Gideon. “De waarde zit in de beschikbaarheid van de gegevens. Daar zou veel meer de focus op moeten liggen. Zelf als ik als consument mijn gegevens niet regelmatig ophaal, heeft het voor mij meerwaarde dat ze via applicaties die het MedMij-label hebben, beschikbaar zijn. Als applicatie-bouwer is het vervolgens voor mij interessant om de inzage in die gegevens als service te kunnen bieden. Of met die gegevens aanvullende diensten te ontwikkelen.”  

Een hoger plan

“Om als gezondheidsomgeving bestaansrecht te hebben, willen wij meer bieden dan alleen de MedMij-gegevens. Nu de data mede dankzij MedMij beschikbaar is, kan Uw Zorg Online specifieke toepassingen bieden waardoor efficiëntere zorg geleverd kan worden. Zo verrijk je je propositie met het MedMij-label en breng je de hele digitale zorg naar een hoger plan.”

Groeikansen

In de MedMij-community bespreekt Gideon het stelsel met andere PGO-aanbieders. “Samen kunnen we ervoor zorgen dat dit afsprakenstelsel een succes wordt. Ook al zijn we elkaars concurrenten, we werken absoluut samen en leren van elkaars problemen. Het MedMij-stelsel zelf heeft volgens mij ook groeikansen. Er zijn momenteel weinig mogelijkheden om in te grijpen als een zorg-systeem er tijdelijk uit ligt. Dan kunnen we bij die organisatie geen gegevens opvragen. Het zou goed zijn als hier goede en afdwingbare afspraken over worden gemaakt. Zodat de beschikbaarheid van gegevens gegarandeerd wordt. Dan gaat de betrouwbaarheid van de infrastructuur omhoog. Ook het aanmeldproces om via DigiD toegang tot de data te krijgen zou eenvoudiger kunnen. Nu is dit nog erg lastig voor veel mensen.”

Tips van Gideon voor het aansluiten op MedMij:

  • Focus op de databeschikbaarheid via MedMij, niet op de frequentie van het gebruik hiervan via PGO’s.
  • Zorg als PGO voor toegevoegde waarde, bijvoorbeeld voor een specifieke patiëntengroep of zorgproces.
  • Blijf met elkaar in gesprek om kansen te benutten en problemen onderweg te tackelen. We moeten er samen voor zorgen dat het stelsel een succes blijft.