14 december 2022

Carlos blogt: meer vertrouwen door de VIPPtathon

Carlos Villa Baars is projectleider bij VZVZ en onder andere betrokken bij Proves, OPEN en VIPP 5. Hij was een van de organisatoren van de eerste VIPPtathon en ook betrokken bij de volgende, die op 20 januari plaatsvindt. Hij blikt met ons terug en vooruit.

Eind maart werd ik betrokken bij het projectteam van VIPP5, MedMij, Nictiz en VZVZ die de VIPPthaton organiseerde. Het uitgangspunt daarvoor was hoe we de ziekenhuizen, instellingen en klinieken die meedoen aan VIPP 5 konden helpen bij het halen van de deadlines. Dus het technisch live gaan en de 5% gebruikersregeling. Belangrijke factor hierbij is dat ze de BgZ en PDF/A succesvol verzameld kan worden. De VIPPtathon bleek nog een hele organisatie, maar niet zonder resultaat.

We maakten een plan voor het testen, inclusief testen met de VIPP5 testtool, 1-op-1 begeleiding en een VIPPtathon. Terwijl de eerste deadline van 30 september naderde, maakten wij ons op voor een VIPPtathon in oktober.

Van draaiboek tot testscripts

Vooraf schreven we met het projectteam het draaiboek, de testscripts en checkten we of de deelnemers aan de instapvereisten deden. Ook wierven we zorgaanbieders, PGO-leveranciers en DVA’s als deelnemers aan de VIPPthaton. Dat ging, mede door de vakantietijd, niet helemaal vanzelf. Uiteindelijk hadden we een mooie opkomst van circa vijfentwintig zorgaanbieders, negen PGO-leveranciers en drie DVA’s bij elkaar. Aangevuld met medewerkers van Nictiz, MedMij en VZVZ kwamen we op ongeveer vijftig personen.

Huiswerk

Het eerste belangrijke moment was de snelcheck. Zorgaanbieders moesten laten zien dat ze de BgZ en PDF/A konden uitwisselen en op de MedMij Zandbak waren aangesloten. Dit konden ze laten zien middels de VIPP5 testtool. De PGO-leveranciers moesten de BgZ en PDF/A kunnen verzamelen. Op de eerste dag van de VIPPtathon kwamen we fysiek bij elkaar om te testen. De tweede dag van de VIPPtathon was online. Er deden nieuwe zorgaanbieders mee en een extra DVA. Het doel was om alle zibs die in de BgZ en PDF/A zitten, te controleren of ze over de lijn komen en of ze bruikbaar zijn vanuit het perspectief van de zorgaanbieder. We gingen naar huis met ruim tweehonderd issues. We hopen natuurlijk dat deze tijdens de volgende VIPPthaton zijn opgelost!

Waardering en vertrouwen

Tijdens de evaluatie spraken alle deelnemers hun waardering uit voor de VIPPtathon. Zorgaanbieders kwamen erachter hoe de gegevens in een PGO landden en dat PGO’s onderling flink kunnen verschillen. En voor PGO-leveranciers werd onder andere duidelijk wat de gegevens betekenen vanuit het perspectief van de zorgaanbieder. De deelnemers gaven aan dat ze meer vertrouwen hebben gekregen in de PGO en meer willen doorpakken om de mogelijkheden van PGO’s onder de aandacht te brengen. Het is daarvoor essentieel dat er goed getest is en dat iedereen weet waar het over gaat.

VIPPTATHON II

We zijn druk bezig met de voorbereidingen van VIPPtathon II op 20 januari. Je kunt je hiervoor nog aanmelden tot 4 januari. We testen dan op basis van geanonimiseerde patiëntgegevens een volledig dossier waarin ieder veld is gevuld. Deze praktijkflows lopen we helemaal af om te weten te komen of het in de testomgeving wel of niet goed werkt en alle issues zijn opgelost. Net als bij de eerste VIPPtathon zal duidelijk blijken dat we een netwerk zijn en dat iedereen verantwoordelijk is voor een stukje in dat netwerk. Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor een goede gegevensuitwisseling.

Carlos Villa Baars