16 mei 2023

Vraag van de maand: kan ik zonder DigiD gebruikmaken van een PGO?

Algemeen
Vraag van de maand
Abonnementen beheren
Vraag van de maand

In De vraag van de maand behandelen we elke keer een grappige, veelvoorkomende, vreemde, aangrijpende, maar altijd boeiende vraag die gesteld wordt aan het MedMij-loket. Deze maand kreeg Saswika, medewerkster bij het MedMij-loket, een vraag van een zorggebruiker.

"Kan ik zonder DigiD gebruikmaken van een PGO?"

“Ik woon tijdelijk in Nederland, ik kom oorspronkelijk uit Italië. Ik wil graag gebruikmaken van een PGO. Bij mijn huisarts zag ik dat ik daarvoor een DigiD nodig heb. Maar om een DigiD aan te vragen heb ik een Nederlands paspoort of identificatiebewijs nodig. Ik heb alleen een Italiaans paspoort. Kan ik op een andere manier toch gebruikmaken van een PGO?”

Het antwoord op deze vraag van de maand

“Helaas kunt u zonder DigiD niet optimaal gebruikmaken van een PGO. U kunt wel inloggen in de PGO. Zonder DigiD kunt u in de PGO geen medische gegevens ophalen bij uw zorgaanbieder of gegevens versturen naar uw zorgaanbieder. Dat heeft te maken met het Burgerservicenummer (BSN). Iedere Nederlander heeft zo’n uniek persoonsnummer. Dit nummer staat ook in de Nederlandse paspoorten en identificatiebewijzen. Het BSN wordt bijvoorbeeld gebruikt door de Belastingdienst, maar ook in de zorg. DigiD is gekoppeld aan het BSN.

Persoonlijke medische gegevens in een PGO moeten volgens de wet goed beschermd blijven. Daarom zijn zorgaanbieders, zoals een huisarts of ziekenhuis, wettelijk verplicht de identiteit vast te stellen van de persoon die deze gegevens ontvangt/inkijkt. Dat gebeurt met een BSN. Een PGO-leverancier kan hiervan niet afwijken. Zonder BSN is er dus voor u geen mogelijkheid om uw gegevens bij uw zorgaanbieder op te halen in uw PGO.”

Meer informatie over het aanvragen van een BSN

Klik op een van deze links:

Heb jij ook een vraag over of voor MedMij? Stuur dan een mail naar het MedMij-loket: info@medmij.nl