24 mei 2023

Onderzoek: online gegevensmisbruik baart kwart Nederlanders veel zorgen

Algemeen
Onderzoek
Abonnementen beheren

In 2022 gaf ruim 25% van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich veel zorgen te maken over online misbruik van bankgegevens of van persoonsgegeven. 80% van de bevolking had een of meer beveiligingsmaatregelen getroffen om apparaten of accounts tegen misbruik te beveiligen. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Online Veiligheid en Criminaliteit 2022.

Tweetrapsverificatie en gebruik lange wachtwoorden nog niet ingeburgerd

In 2022 zei 80% apparaten of accounts te vergrendelen door middel van een toegangscode, wachtwoord, vingerafdruk en/of face-id. Ruim 75% controleert bijlagen in e-mails vóór het openen ervan. Bijna 60% gaf aan updates van apparatuur of apps direct of zo snel mogelijk uit te voeren.

Het gebruik van tweetrapsverificatie en vooral het gebruik van wachtwoorden van minimaal zestien tekens zijn maatregelen die met respectievelijk 25% en bijna 15% het minst vaak werden genomen.

beveiligingsmaatregelen onderzoek CBS

Helft acht kans aanwezig om gehackt te worden

Van de Nederlanders achtte 50% de kans aanwezig - dat wil zeggen ‘(heel) groot’ of ‘niet groot, niet klein’ - om zelf slachtoffer te worden van een hack van een apparaat of account.

Dit onderzoek is van augustus tot en met oktober 2022 gehouden onder ruim 32.000 mensen van 15 jaar of ouder.

Lees hier het hele artikel op CBS.nl

Lees hier het daadwerkelijke onderzoek op CBS.nl